Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Malatya’da Ağır Hasarlı İşyerine Fahiş Zamma Mahkemeden “Dur!”

Malatya’da 6 Şubat depremlerinde ağır hasar alan bir işyerine yıllık kirayı %525 oranında (32 bin TL’den 200 bin TL’ye) zam yapan mülk sahibine mahkemeden tarihi bir karar çıktı. Mahkeme, ağır hasarlı yapının kiraya konu edilemeyeceğine hükmederek kira davasını reddetti ve işyeri sahibine %25 kötü niyet tazminatı cezası verdi.

Malatya'da 6 Şubat depremlerinde ağır hasar alan bir işyerine yıllık

Malatya Ağır Hasarlı İşyeri Kirasına Emsal Karar: Fahiş Zamma %25 Kötü Niyet Tazminatı

Malatya’da, 6 Şubat depremleri sonrasında ağır hasarlı olarak tespit edilen bir işyerinin kira artışı davası, mülk sahipleri ve kiracılar için emsal teşkil edecek bir kararla sonuçlandı. Daha önce yıllık 32 bin TL olan kira bedelini fahiş bir artışla 200 bin TL’ye (%525 zam) yükselten işyeri sahibi, kirayı tahsil edemeyince icra takibi ve akabinde tahliye davası açtı.

Mahkeme Kararında Ağır Hasar Vurgusu

Davayı gören mahkeme, işyerinin ağır hasarlı olması ve hukuken kullanıma uygun bulunmaması gerekçesiyle mülk sahibinin talebini reddetti. Mahkeme kararında, ağır hasarlı bir binanın ticari faaliyete uygun olamayacağı ve bu nedenle kiraya konu edilmesinin hukuki dayanağının bulunmadığı açıkça belirtildi. Bu karar, deprem sonrası süreçte ağır hasarlı yapıların kiralanması konusundaki hukuki boşluğu dolduran önemli bir emsal olarak öne çıktı.

Mülk Sahibine %25 Kötü Niyet Tazminatı

Kararda ayrıca, fahiş zam ve ağır hasarlı yapıyı kiraya verme girişimi nedeniyle işyeri sahibine, talep edilen kira bedelinin %25’i oranında kötü niyet tazminatı cezası verilmesi kararlaştırıldı. Bu tazminat, dürüstlük kuralına aykırı davranan mülk sahiplerine karşı caydırıcı bir yaptırım olarak yorumlandı.

Uzmanlar, bu kararın özellikle deprem bölgesindeki kira davaları ve ağır hasarlı binaların ticari kullanımı açısından yol gösterici olacağını belirtiyor.