Malatya’da hasat sezonunun başlamasıyla birlikte yaş kayısı ihracatı da dünya pazarlarında hız kesmeden devam ediyor. Bahçelerden titizlikle toplanan dünyaca ünlü Malatya kayısıları, modern tesislerde kalite kontrolünden geçirilerek soğuk zincir halkasıyla dünyanın dört bir yanına ulaştırılıyor. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere Singapur, Malezya, Hong Kong ve Endonezya gibi pazarlara gönderilen yaş kayısının bu yılki en büyük sürprizi ise Kanada oldu.
Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ramazan Özcan ve sektör temsilcileri, Akçadağ ilçesindeki bir ihracat işletmesinde basın mensuplarıyla bir araya gelerek sezonun gidişatını ve bu tarihi gelişmeyi değerlendirdi.
“Soğuk Zincirle Dünyanın Dört Bir Yanına Ulaşıyor”
Üretimden ihracat aşamasına kadar çok yoğun bir emeğin harcandığını belirten Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, tesislerde hummalı bir çalışma yürütüldüğünü ifade etti. Özcan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Burada çok hummalı bir çalışmayla gelen ürünlerimiz, alıcı firmaların talepleri doğrultusunda paketleniyor ve soğuk zincirle dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor. Malatya, yaklaşık 1 milyon dekarlık alanda 10 milyona yakın kayısı ağacıyla yılda 800 bin ton yaş kayısı üretim kapasitesine sahip. Kentimiz, dünya yaş kayısı üretiminin yaklaşık yüzde 20’sini, kuru kayısı üretiminin ise yüzde 70’ini tek başına karşılıyor.”
Özcan ayrıca, bu yıl yaş kayısı ihracat sezonunun yaklaşık 50 gün boyunca kesintisiz devam etmesini beklediklerini sözlerine ekledi.
Malatya Tarihinde Bir İlk: Kanada Pazarı Açıldı
Bu sezon Malatya tarım ekonomisi için en dikkat çekici ve stratejik gelişme Kanada pazarına giriş yapılması oldu. Geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklık, ilkbahar donu ve olumsuz iklim koşulları nedeniyle ihracat rakamları baskılanırken, bu yıl pazar çeşitliliği atağı meyvelerini verdi.
Malatya’da faaliyet gösteren Baktar Tarım, kent tarihinde ilk kez Kanada’ya yaş kayısı ihraç edecek firma oldu. Kanada’dan alınan ilk sipariş kapsamında titizlikle hazırlanan 5 tonluk yaş kayısı, sevkiyat deposuna alındı. Gerekli gümrük ve lojistik işlemlerinin tamamlanmasının ardından ürünlerin kısa süre içerisinde hava kargo ve soğuk zincir entegrasyonuyla yola çıkarılması planlanıyor.
Bahçeden Depoya Titiz Yolculuk
İşletme sahibi Mahmut Bak ise yaş kayısının lojistik sürecindeki hassasiyete dikkat çekti. Kayısının dalından koparıldıktan sonra hızla işlenmesi gerektiğini belirten Bak, “Bahçelerden gelen kayısıları kalitesini ve tazeliğini korumak adına önce bir gün boyunca soğuk hava depolarında dinlendiriyoruz. Ardından uzman ekiplerimizce kalite sınıflandırmasını (boylama ve seçme) yaparak alıcı ülkenin standartlarına göre paketliyoruz” dedi.
Yeni Pazarlar Marka Değerini Güçlendiriyor
Sektör temsilcileri, bugüne kadar Malatya’dan sadece kuru kayısı ithal eden Kanada’nın, yaş kayısı pazarına da dahil olmasını küresel bir dönüm noktası olarak görüyor. Kanada pazarının açılmasıyla birlikte:

