Havaların ısınmasıyla Darende’de tüplü sebze fideleri 10 liradan satılmaya başlandı. Son yıllarda alım gücü az olan vatandaşlar, kendi tüketeceği ürünleri yetiştiriyor. 


AHMET ÇAKIR/DARENDE
Darende’de havaların ısınmasıyla beraber sebze fideleri, tezgahlardaki yerlerini aldı. Sebzenin çok pahalı olması ve alım gücünün az olması nedeniyle vatandaş, kendi tüketeceği ürünleri üretmek için sebze fidesine yöneliyor. Bahçesinde yetiştirdiği ürünlerle vatandaşlar aile ekonomisine katkıda bulunuyor. 


FİDELER MERSİN’DEN GELİYOR
10 yıldır sebze fidesi satan İsmail Yılmaz, “Satış yerimiz yeni yapılan Peynir Pazarı’nda. Her yıl yaklaşık 100 bin fide satışımız oluyor. Bu yıl hedefimiz 150 bin fide satmak. Mersin’den getirdiğimiz fidelere, vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor. Biberlerimiz var çeşit çeşit; Çarliston, yeşil biber, sivri acı biber, dolmalık biber, salçalık biber ve köy biberi. İlçede özellikle biber, domates, salatalık ve patlıcan daha çok tercih ediyor. Ama farklı sebze fideleri de satılıyor. Müşterinin talebine göre ürün getirip satıyoruz” şeklinde konuştu. 


İKİ AY SATIŞ YAPILIYOR
Darende’de toprağın, suyun bol olduğun ve geriye sadece çalışmanın kaldığını vurgulayan Yılmaz, “Her bahar yaklaşık iki ay satış yapabiliyorum. Bu sürede her sebzenin fidesini bulunduruyoruz. Sıcak olan yerlerde dikim başladı. Daha yüksek yerler birkaç hafta sonra dikime başlar. Tüplü fide fiyatları ortalama 10 lira. İnsanlar genelde bu dönemde tüplü tercih ediyor. Her hafta komşu ilçeler Gürün ve Kuluncak pazarlarına da gidiyorum” ifadelerini kullandı. 


EKONOMİK KRİZ ÜRETİME YÖNLENDİRDİ
Sebze fiyatlarının çok yüksek olması nedeniyle vatandaşların kendi tüketeceği sebzesini ürettiğini belirten İsmail Yılmaz, “Darendeli son yıllarda özellikle ekonomik kriz nedeniyle, üretime ağırlık verdi. Bol sebze tüketmek için, mutlaka sebze yetiştirmeliyiz. İnsanlar pazara gidip yarım kilo domates, biber alamıyor. Domatesin kilosu en düşük 30 lira bir aile kaç kilo alabilir? Ama kendisi bahçesinde yetiştirirse bol bol yiyebiliyor. Yakın bölgelerde yaşayan çocuğuna, akrabasına ve tanıdığına gönderebiliyor. Kışlık olarak buzdolabına bırakıyor. Kurutmalığını yapabiliyor. Vatandaş aile ekonomisine katkıda bulunuyor. Biz de fideden kazanıyoruz” ifadelerini kullandı.