Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Ağbaba’dan Kayısı Kurumlarına Ziyaret

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya’da kayısı üretimi ve sigorta çalışmaları hakkında bilgi almak amacıyla Kayısı Araştırma Enstitüsü ile TARSİM Bölge Müdürlüğü’nü ziyaret etti. Ağbaba, başka ülkelerde üretilen kayısının Malatya kayısısı gibi tanıtılmasına sert tepki gösterdi.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya’da kayısı üretimi ve sigorta

Kayısı Araştırma Enstitüsü’nün Çalışmaları Anlatıldı

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya’daki tarımsal çalışmalar hakkında bilgi almak amacıyla Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve TARSİM Bölge Müdürlüğü’nü ziyaret etti. Ziyarette kurum yetkilileri yürütülen projeler ve kayısı üretimine yönelik çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Erdoğan, enstitünün Malatya için büyük önem taşıdığını belirterek üç farklı kampüste faaliyet yürüttüklerini söyledi. Erdoğan, enstitünün kayısı başta olmak üzere tüm meyve türleri üzerinde araştırma yaptığını ifade etti.

Erdoğan, “Tamamen proje odaklı çalışıyoruz. TAGEM Genel Müdürlüğü’ne bağlıyız. Ar-Ge birimimizde 38, toplamda ise 120 personel görev yapıyor. Son dönemde kayısıdan elde edilen katma değeri artırmaya yönelik çalışmalarımıza ağırlık veriyoruz” dedi.

Glütensiz Ürün Çalışmaları

Kayısıdan farklı ürünler elde etmeye yönelik çalışmalar yürüttüklerini belirten Erdoğan, enstitü bünyesinde glütensiz değirmen ve Ar-Ge birimi kurduklarını ifade etti.

Erdoğan, “Burada ürettiğimiz ürünleri özellikle çölyak hastaları ve sağlıklı beslenmek isteyen vatandaşlarımıza sunmaya çalışıyoruz. Beş çeşit un üretimi gerçekleştiriyoruz ve bu unlardan glütensiz ürünler elde ediyoruz” diye konuştu.

Kayısı İçin Yeni Teknolojiler

Kayısının kurutulması ve işlenmesi konusunda da önemli projeler yürütüldüğünü belirten Erdoğan, TÜBİTAK destekli çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Ege İhracatçılar Birliği’nin desteğiyle yürütülen projelere de değinen Erdoğan, kayısı çekirdeğini çıkaran bir makine üzerinde özel bir firma ile birlikte çalıştıklarını belirtti.

Erdoğan, “Bu makineyi bu yıl hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bir makine ortalama 200 işçinin bir günde yaptığı işi gerçekleştirebilecek” dedi.

“Kayısı Hepimizin Ortak Değeri”

Ziyaret sırasında konuşan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Kayısı Araştırma Enstitüsü’nün 1937 yılında kurulduğunu hatırlatarak kurumun Malatya için çok önemli bir kuruluş olduğunu vurguladı.

Ağbaba, kayısının siyaset üstü bir mesele olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Kayısı bizim için milli bir mesele. Hepimizin bu ürünü gözümüz gibi koruması gerekiyor. Kayısı Araştırma Enstitüsü birçok yeni ürünü çiftçimizin hizmetine sunuyor ve geliştirmeye devam ediyor. Daha başarılı olması için üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız.”

“Malatya Kayısısının Taklit Edilmesi Cinayettir”

Kayısı ithalatı ve farklı ülkelerde üretilen kayısının Malatya kayısısı gibi tanıtılmasına da tepki gösteren Ağbaba, bu durumun kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Ağbaba, “Bir başka ülkenin ürününün Malatya kayısısı gibi tanıtılması cinayettir. Kayısı bu bölgenin en önemli marka ürünü. Bir ürünün marka olması kolay değil. Küçük siyasi hesaplarla yapılan tartışmalardan uzak durmak gerekiyor” dedi.

“Bölge Birlikte Hareket Etmeli”

Kayısının yalnızca Malatya’yı değil çevre illeri de kapsayan bir değer olduğunu belirten Ağbaba, Baskil, Elbistan ve Gürün gibi bölgelerin de bu üretim zincirinin parçası olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz yıl yaşanan zirai don felaketinde en büyük zararı Malatya’nın gördüğünü hatırlatan Ağbaba, üreticilerin desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Coğrafi İşaret Tanıtımı Güçlendirilmeli

Malatya kayısısının Avrupa Birliği coğrafi işareti aldığını hatırlatan Ağbaba, buna rağmen tanıtım konusunda eksiklikler olduğunu söyledi.

Ağbaba, “Kayısımız Avrupa coğrafi işareti aldı. Ancak bunun tanıtımında eksiklik varsa gidermemiz gerekiyor” dedi.

TARSİM Çalışmaları Hakkında Bilgi Aldı

Ziyaret kapsamında Ağbaba, TARSİM Bölge Müdürü Bülent Zelyurt ile de bir araya gelerek tarım sigortaları kapsamında yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.