Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Yerinde Dönüşüm Süresi Uzatılsın

TMMOB Malatya İl Koordinasyon Kurulu, 6 Şubat depremleri sonrası Malatya’da
TMMOB Malatya İl Koordinasyon Kurulu, 6 Şubat depremleri sonrası Malatya’da başlatılan yerinde dönüşüm uygulamasında başvuru süresinin sona ereceği 30 Haziran tarihinin uzatılması ve verilen desteklerin güncellenmesi gerektiğini açıkladı.
TMMOB Malatya İl Koordinasyon Kurulu, yaptığı yazılı basın açıklamasında, yerinde dönüşüm kapsamında yapı ruhsatı için tanınan sürenin 30 Haziran 2025 tarihinde sona ereceğini hatırlatarak, bu kararın geri çekilmesi gerektiğini ifade etti.
Açıklamada, “Şubat 2025’te ilan edilen bu karar, olağan dönemlerde dahi ruhsat süreçlerinin tamamlanamayacağı kadar kısa bir zaman dilimi içermektedir. Mühendis, mimar ve şehir plancısı meslektaşlarımız tüm özverili çalışmalarına rağmen bu sürede ruhsat yetiştirilmesi teknik olarak mümkün değildir” denildi.
Ruhsat alma sürecinin, halkın yaşadığı travmalar, ekonomik belirsizlik ve bürokratik engeller nedeniyle birçok vatandaş tarafından başlatılamadığı ya da tamamlanamadığı ifade edilen açıklamada, sürenin kısıtlanmasının yerinde dönüşüm hakkını fiilen ortadan kaldıracağı vurgulandı.
Yüksek enflasyon ve inşaat maliyetlerindeki artışa da dikkat çekilen açıklamada, “Bugün için verilen 750 bin TL hibe ve 750 bin TL kredi desteği, bir konut maliyetini karşılamaktan uzaktır. Bu durum yurttaşları ya borçlanmaya ya da inşaatı durdurmaya mecbur bırakmaktadır” ifadelerine yer verildi.
Yerinde dönüşüm sürecinin toplumun güvenini kazanabilmesi için kapsayıcı ve sürdürülebilir politikaların gerektiği belirtilen açıklamada, talepler şu şekilde sıralandı:
1.Mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı hizmetleri planlı ve bilimsel politikalarla yürütülmelidir.
2.Mevzuat ve teknik belirsizlikler giderilmelidir.
3.Yerinde dönüşüm süresi uzatılmalı, hak kayıplarının önüne geçilmelidir.
4.Kredi ve hibe miktarları güncellenmelidir.
TMMOB Malatya İl Koordinasyon Kurulu, yerinde dönüşüm süresinin 30 Haziran’da sona erdirilmesi kararının geri çekilmesini, başvuru ve inşaat süreçlerinin en az 1 yıl daha uzatılmasını ve meslek odalarıyla iş birliğinin artırılarak sürecin şeffaflaştırılmasını talep etti.
Kurul, açıklamasını “Bilimsel ve teknik gerçeklerden uzak, halkı mağdur edecek hiçbir planlamayı kabul etmiyoruz” sözleriyle tamamladı.