EPS nedir ve nasıl yapılır?

EPS işlemi İngilizceden Türkçeye çevirdiğimizde Elektrofizyolojik çalışma anlamına gelmektedir. EPS işlemi kalpteki ritim bozukluklarının kesin tanısında kullandığımız bir işlemdir. EPS işlemini tanı amacıyla ilk sırada rutin kullanmamaktayız, çünkü bu işlem girişimsel bir işlemdir, yani sağ veya sol kasıktaki toplardamarlardan kalbe girilerek yapılmaktadır. EPS işleminden önce rutinde EKG ve ritm Holter gibi araçları kullanmaktayız. EPS işlemini bu tetkiklerin yetersiz kaldığı veya tedavi gerektiren bir ritm bozukluğu varlığında bunun mekanizmasını anlayıp en doğru tedavi yöntemini belirlemede kullanmaktayız. EPS’de kalbe uyarılar verilir ve ritm bozukluğu ortaya çıkarılır. Ritm bozukluğu ortaya çıkarıldıktan sonra bu ritm bozukluğunun yerine, damarlarla ve kalbin içindeki sinirlerle olan ilişkisi değerlendirilir ve tedavi yöntemi olan ablasyonun (yakma) nereye ve nasıl uygulanacağı konusunda netlik sağlar.

EPS işlemi ne kadar sürmektedir?

Hastanın hazırlanması, kasığın uyuşturulması ve kabloların kalp içine yerleştirilmesi 15 dk’yı bulmaktadır. Kalbin içinde suni uyarılar verilerek ritm bozukluğunun ortaya çıkarılması yine bir 15–30 dk sürmektedir. Özetle EPS işlemi 30–45 dk kadar sürmektedir.

EPS işleminde hastanede gece kalınıyor mu?

Sadece EPS işlemi yapılan ablasyon işlemi yapılmayan hastaların gece hastanede kalmalarına gerek olmayıp aynı gün taburcu etmekteyiz. Rutinde işlem yaptığımız kasığa kum torbası koymuyoruz, nadiren toplardamardan kanama olabiliyor, bu gibi durumlarda kasığa bant yapıştırıyoruz, yine kum torbası koymuyoruz.

EPS işlemi riskli bir işlem midir? Hayati tehlike yaratır mı?

EPS işlemi tanı amaçlı bir işlem olduğu için hayati risk ve tehlike oranı son derece düşüktür.

EPS işlemi için bir ücret talep ediliyor mu?

Hastanemizde son 3 yılda şimdiye kadar 500’den fazla hastaya EPS işlemi uygulanmıştır. Hastanemiz Sağlık Bakanlığı bünyesinde olduğu için hastalarımızdan EPS, ablasyon, ileri üç boyutlu haritalama da dahil tüm ritm bozukluğu tanı ve tedavileriyle ilgili olarak ne hastanemiz tarafından ne de işlemi yapan profesör hocalarımız tarafından herhangi bir işlem veya muayene ücreti talep edilmemektedir.

Ritm bozukluğum var, bana EPS önerildi, ancak MHRS’de randevu bulamıyorum!

Şu sıralar sıklıkla hastalarımızdan MHRS’de randevu bulamadıklarından veya geç bulduklarından dolayı şikayetler almaktayız. Ritm bozukluğu hayati tehlike oluşturma potansiyeli barındırabildiğinden gerçek bir ritm bozukluğu (nabzı 150–250 arasında çıkanlar) ile başvuran ve EPS/ablasyon işlemi gerektiren hastalarımıza randevusuz bakmaktayız. Bunun için ellerindeki ritm bozukluğunun olduğu EKG (fotoğrafı da olabilir) ile kardiyoloji polikliniğine başvurdukları takdirde ilgili sekreter arkadaşlar hastaları bize yönlendirmektedirler, veya denk gelirlerse poliklinik günlerimizde direkt bize de ulaşabilirler, bu konuda hastalarımız başvurmakta en ufak tereddüt yaşamasınlar.