Sağlık, insanoğlunun hayatını kaliteli ve rahat sürdürebilmesi için gerekli olan en önemli koşuldur. Çoğu zaman bu durumun kıymetini sağlığımızı kaybettiğimizde anlarız. Sonrasında aslında normale dönebilmek için yoğun bir emek ve maddiyat harcarız. Günümüzde tıp biliminin gelişmesi ve olanakların artmasıyla birlikte artık hastalık durumunu önleyici tedbirlere yönelmekteyiz. Bu anlaşılır ve olması gereken bir durumdur. Ancak bu aşamada kullandığımız kaynaklar, bilgi ve deneyimine başvurduğumuz kişiler ve tavsiye niteliği taşıyan içerikler sorgulanmalıdır. Zira gelişen sadece tıp bilimi değil aynı zamanda artık hayatımızın her alanına nüfuz etmiş olan iletişim teknolojileridir.

Bilgi edinmenin en kısa yolu artık sosyal medya ve içerik üreticileridir. Çoğu zaman bireyler en kısa yoldan bilgiye ulaşmanın aynı zamanda en doğru yol olduğu yanılgısına düşmektedir. Özellikle sağlık gibi son derece hayati öneme sahip bir alanda kullanılacak olan bilgilerin kaynağı sorgulanmalıdır. Sağlık ile ilgili yapılan hataların geri dönüşü maalesef çok daha zor ve telafisi imkansız sonuçlar doğurmaktadır. Denetim aşamasında en zayıf halka olarak kabul ettiğimiz sosyal medya içeriklerinde sağlık konulu yayınlar da maalesef bu denetimsizliğe maruz kalmaktadır. Oysaki sağlık gibi son derece ciddi bir konunun özellikle uzmanlar tarafından ele alınması gerekir. Teşhis ve tedavi yöntemleri, ilaç veya destekleyici ürün tavsiyeleri, bireyin yaşam tarzının düzenlenmesi gibi konular mutlaka ama mutlaka klinik bir sürecin sonunda uzman hekimler tarafından yapılmalıdır. Adeta bilgi çöplüğüne dönmüş durumda olan sosyal medyada bu içerikler neredeyse hiç uzmanlığı olmayan kişiler tarafından sadece etkileşim alabilmek adına üretilip sunulmaktadır. Bununla birlikte bazen uzman hekimlerin de medya üzerinden hastayı hiç görmeden tavsiyelerde bulunmalarına da şahit olmaktayız. Özellikle sabah kuşağı programlarında herhangi bir muayene veya tahlil yapmadan bireylere tedavi yöntemlerinin önerilmesi sağlık konusunda birçok sorunun yaşanmasına neden olmaktadır.

Bu noktada bireylerin yapması gereken en önemli şey öncelikle sağlıklarıyla ilgili bir durumda ilgili kuruluşlara başvurmaları ve hekimler tarafından verilen önerilere uymalarıdır. Medya için ise yapılması gereken en önemli şey kaynağın sorgulanması, edinilen bilginin farklı ve uzman kaynaklar tarafından teyit edilmesini sağlamak ve ticari amaç güden tanıtımlardan uzak durmak olmalıdır. Unutulmamalıdır ki medya bir doktor değil sadece bilgi aktaran teknolojik bir araçtır. Doğru kullanım hayat kurtarabilirken; yanlış kullanım durumunda hayati tehlikeler ortaya çıkabilir. Hayatın her aşamasında bir alışkanlık haline getirilmesi gereken sorgulama ve teyit etme bireyler için bir alışkanlık haline gelmeli ve ancak bu şekilde doğru bilgiye ulaşılabileceğini göz ardı etmemeliyiz.