Malatya’da, 6 Şubat depremlerinin ardından başlatılan konut, altyapı ve kentsel dönüşüm projelerinde çalışmaların hızlandırılması amacıyla önemli bir toplantı gerçekleştirildi. Vali Seddar Yavuz’un başkanlığında AFAD Toplantı Salonu’nda düzenlenen zirveye, AK Parti Malatya Milletvekilleri Bülent Tüfenkci, İhsan Koca, İnanç Siraç Karaölmeztoprak, Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, vali yardımcıları, kaymakamlar, belediye başkanları, kurum müdürleri ile TOKİ ve Emlak Konut yetkilileri ve yüklenici müteahhitler katıldı.
Toplantının ana gündem maddesi, yaklaşan kış mevsimi öncesinde depremzede vatandaşların kalıcı konutlarına ve iş yerlerine bir an önce yerleştirilmesi oldu. Vali Seddar Yavuz, konut ve iş yeri teslimatlarının ivedilikle tamamlanması ve sürecin titizlikle takip edilmesi yönünde net talimatlar verdi.
Alınan Önemli Kararlar ve Hızlandırma Adımları:
- Altyapı Güvenliği: TOKİ konutları inşaatlarında yapılan altyapı çalışmalarında (telefon, doğalgaz, elektrik) hatlara zarar verilmemesi için yüklenici firmaların gerekli tüm tedbirleri alması kararlaştırıldı.
- Kış Öncesi Teslimat: İş yerleri ve konutların, kış ayları gelmeden tamamlanarak depremzede Malatya halkına sıcak yuvalarına kavuşması sağlanacak.
- Kira Amaçlı Kullanıma Engel: Evlerini teslim alan vatandaşların konutlarına taşınmaları, kira amaçlı kullanımların ise kesinlikle engellenmesi için denetimlerin artırılmasına karar verildi.
- Koordinasyon ve Teknik Sorunlar: İlçe belediyeleri, kaymakamlıklar ve ilgili kurumların koordinasyonunun güçlendirilmesi ile kira yardımları ve benzeri konulardaki teknik aksaklıkların hızla giderilmesi hedeflendi.
- Anahtar Teslim Öncesi Eksikler: AFAD tarafından yapılacak konut teslimlerinde anahtar öncesi tüm eksiklerin mutlaka tamamlanması talimatı verildi.
Vali Seddar Yavuz’un süreci bizzat takip ettiği ve müteahhitlere yönelik, “Saha boş bırakılmayacak, Malatya depremzede vatandaş mağdur edilmeyecek” şeklindeki kararlı mesajı, çalışmaların ciddiyetini ortaya koydu. Malatya imar ve inşa sürecinin en kısa sürede tamamlanması için bürokratik engellerin kaldırılacağı belirtildi.
