Türkiye’de 1997 yılında yaşanan ve kamuoyunda “post-modern darbe” olarak nitelendirilen 28 Şubat Süreci’nin yıl dönümünde, Malatya’da dikkat çeken bir uygulamaya imza atıldı. Malatya Sonsöz Gazetesi, darbe ve muhtıra yıl dönümlerinde sürdürdüğü geleneği bu yıl da devam ettirerek gazeteyi siyah-beyaz baskıyla yayımladı.
Demokrasiye yönelik müdahalelere karşı sembolik bir mesaj olarak değerlendirilen uygulama, kent kamuoyunda geniş yankı buldu.
“DARBELERİN KARANLIĞINI UNUTTURMAMAYA KARARLIYIZ”
Gazetenin imtiyaz sahibi Ali Er, 28 Şubat sürecinin Türk demokrasi tarihinde derin izler bıraktığını belirterek, siyah-beyaz baskı kararının bilinçli bir tercih olduğunu ifade etti.
Er açıklamasında, 28 Şubat’ın milli iradeye yönelik bir müdahale olduğunu vurgulayarak, o dönemin atmosferini unutturmamak amacıyla her yıl bu tarihte renkli baskıdan vazgeçtiklerini kaydetti.
“DEMOKRASİ NÖBETİMİZ SAYFALARDA SÜRECEK”
Gazetenin yalnızca bir haber mecrası olmadığını, aynı zamanda demokratik iradenin savunucusu olduğunu dile getiren Er, 28 Şubat’ın yanı sıra 12 Eylül Darbesi gibi antidemokratik müdahalelerin yıl dönümlerinde de aynı tavrı sergilediklerini ifade etti.
Siyah-beyaz baskı uygulamasıyla verilen mesajın, demokrasi bilincinin ve toplumsal hafızanın canlı tutulmasına katkı sağlamasının hedeflendiği belirtildi.
