Medeni kanunumuzda nispi butlan davası sebepleri de sınırlı olarak verilmiştir.
1.Evlenme sırasında ayırt etme gücünden geçici yoksunluk
2.Yanılma: Evlenmeyi hiç istemediği veya evlendiği kişiyle evlenmeyi düşünmediği hâlde yanılarak bu evlenmeye razı olmuşsa
Eşinde bulunmaması onunla birlikte yaşamayı kendisi için çekilmez bir duruma sokacak derecede önemli bir nitelikte yanılarak evlenmişse
3.Aldatma: Eşinin namus ve onuru hakkında doğrudan doğruya onun tarafından veya onun bilgisi altında bir başkası tarafından aldatılarak evlenmeye razı olmuşsa
Davacının veya altsoyunun sağlığı için ağır tehlike oluşturan bir hastalık kendisinden gizlenmişse
4.Korkutma: – Kendisinin veya yakınlarından birinin hayatı, sağlığı veya namus ve onuruna yönelik pek yakın ve ağır bir tehlike ile korkutularak evlenmeye razı edilmişse evliliğin nispi butlanı davası açılabilir.
NİSPİ BUTLAN DAVASINI KİM AÇABİLİR?
Sayılan sebeplerden herhangi biri mevcutsa eşlerden birisi nispi butlan davasını açabilir. Dava hakkı sadece eşlere tanınmıştır.
YASAL TEMSİLCİ NİSPİ BUTLAN DAVASI AÇABİLİR Mİ?
Yasal temsilci nispi butlan davası açabilir.18 yaşını doldurmayan kişilerin veya kısıtlı olan kişilerin yasal temsilcilerinin rızalarını almaksızın evlenmeleri durumunda yasal temsilci evliliğin nispi butlanı davası açabilir.
Ancak eşlerden birinin 18 yaşını doldurarak ergin olmaları, kısıtlılık halinden kurtulmaları veya kadının gebe kalması durumunda yasal temsilcilerin dava hakkı yoktur.
NİSPİ BUTLAN DAVASI NE ZAMAN AÇILABİLİR?
Nispi butlan davasını açmak için hak düşürücü süre vardır. Bu sürelere uyulmaması durumunda dava hakkı ortadan kalkmaktadır. Nispi butlan sebebinin öğrenilmesinden veya korkutma halinde korkunun ortadan kalkmasından itibaren 6 ay ve herhalde evlenmeden itibaren 5 yıldır.