Malatya Valisi Seddar Yavuz, Ramazan ayı nedeniyle kent merkezinde artış gösteren dilencilik faaliyetlerine karşı yürütülen çalışmaları değerlendirdi. Vali Yavuz, çalışmaların sadece polis ve jandarma denetimiyle sınırlı olmadığını, ailelerin de çocuklarına sahip çıkmasının gerektiğini belirtti.
“Bu benim özel bir ilgi alanım. Sokakta çalıştırılan veya dilendirilen çocuklarla ilgili Emniyet ve Jandarmamız gerekli işlemleri yapıyor. Aile Sosyal Politikaları İl Müdürlüğümüz özel ekiplerle derhal bilgilendiriliyor ve birlikte çalışma yürütülüyor. Ailelerle görüşmeler yapılıyor, idari para cezaları uygulanıyor. 18 yaş altı çocukların sorumluluğu anne ve babaya ait” diyen Vali Yavuz, ailelere yönelik eğitim ve yaptırımların da devam ettiğini ifade etti.
Vali Yavuz, dilenciliğin tamamen sıfırlanmasının mümkün olmadığını ancak alışkanlık hâline gelmiş kişilere karşı kararlılıkla mücadele edildiğini belirtti. “Örneğin servis araçlarında da denetimlerimiz sürüyor; 490 servis aracına cezai işlem uyguladık, 2 bin 955 servis aracını kontrol ettik. Rakamlar net, denetimimiz sürekli” dedi.
Valilik tarafından açıklanan 2026 Ocak-Şubat dilencilikle mücadele verileri şöyle:
-
İl Emniyet Müdürlüğü: 499 dilenciye işlem, toplam 30.856 TL idari para cezası
-
İl Jandarma Komutanlığı: 6 kişiye cezai işlem
-
Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı: 476 kişiye işlem, 839.664 TL idari para cezası, üzerlerinden çıkan 21.130 TL belediye tarafından el konuldu
Çocuk dilencilere yönelik olarak Ocak-Şubat ayında toplam 50 ailenin Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne intikali sağlandı. Okula gitmeyen çocuklar için mahkemelerden eğitim tedbirleri kararı alındı, okula giden çocuklar için ekonomik durumları incelenerek sosyal yardım sağlandı. Sokakta kalan çocukların sağlık ihtiyaçları da ilgili birimlere yönlendirildi.
Vali Yavuz, açıklamasını “Vatandaşlarımızın huzur ve güvenliği için denetimler ve mücadele faaliyetlerimiz 7 gün 24 saat esasına göre devam ediyor. Kamu düzenini ve toplumsal huzuru olumsuz etkileyen dilencilik faaliyetlerine kesinlikle müsamaha gösterilmeyecek. Vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı olup ilgili birimlere bildirimde bulunması önem arz ediyor” sözleriyle tamamladı.
