6 Şubat depremlerinde çarşı merkezi ağır hasar gören illerden biri olan Malatya’da ticari hayat uzun süre sekteye uğradı. Depremin ardından binlerce esnaf geçici konteyner çarşılarda faaliyetlerini sürdürürken, kentin ticaretinin kalbi konumundaki çarşı merkezinde başlatılan yeniden inşa çalışmaları büyük ölçüde tamamlandı.
Şire Pazarı ve Bakırcılar Çarşısı’nı da kapsayan Çarşı 1 projesinde kura çekimleri gerçekleştirilerek 800 hak sahibi belirlendi. Ancak aradan geçen sürede anahtar teslimlerinde beklenen seviyeye ulaşılamadı.
800 Hak Sahibinden 383’ü Anahtarını Aldı
Seddar Yavuz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada 800 hak sahibine tebligat gönderildiğini duyurdu. Yavuz, bugün itibarıyla sadece 383 hak sahibinin anahtarını teslim aldığını bildirdi.
Açıklamada dikkat çeken bir diğer veri ise işyerlerini aktif olarak açan esnaf sayısı oldu. Anahtarını teslim alan 383 kişiden yalnızca 8’inin işyerini açarak ticari faaliyete başladığı belirtildi.
“Ticari Hayat İçin Büyük Önem Taşıyor”
Vali Yavuz, anahtarların süratle teslim alınmasının ve işyerlerinin bir an önce faaliyete geçmesinin şehir ekonomisi açısından kritik önemde olduğunu vurguladı.
Deprem sonrası psikolojik ve ekonomik toparlanma sürecinde çarşının yeniden canlanmasının Malatya için belirleyici olacağı ifade edilirken, hak sahiplerinin süreci hızlandırması çağrısında bulunuldu.
Malatya’da ticari hareketliliğin yeniden sağlanması ve çarşı merkezinin eski canlılığına kavuşması için anahtar teslimlerinin tamamlanması ve işyerlerinin açılması bekleniyor.
