Malatya'nın Darende ilçesinde Yeşiltaş’ta Osmanlı’dan beri devam eden yağmur duası, bu yıl yağmur altında yapıldı. Dualar okunup, namazlar kılındıktan sonra hep beraber imeceyle yapılan donguş yenildi.


AHMET ÇAKIR-DARENDE/

Darende’nin Yeşiltaş Mahallesi’nde geleneksel yağmur duası yağmur altında yapıldı. 439 nüfuslu Yeşiltaş Mahallesi’nde Osmanlı İmparatorluğu’ndan beri devam eden yağmur duası geleneği bu yıl da devam etti. Tarım ve hayvancılıkla geçinen mahalleli her yıl Göz mevkisinde bir araya gelerek yılın bolluk ve bereketli geçmesi için dua edip, namaz kılıyor.

KURAKLIK OLMASA DA DUA EDİLİYOR

Köyün bereketinin devam etmesi için dualarını ettiklerini vurgulayan Kasım Gökçe, “Bizim için su hayati bir öneme sahip. Bu nedenle her yıl nisan ayı içerisinde yağmur duasına çıkıyoruz. Birlik içerisinde, bereketli bir yıl olması için dua ediyoruz. Yağmur duası bizde geleneksel bir durum. Kuraklık olsa da olmasa da her yıl kadın-erkek-çocuk hep beraber köyde Göz dediğimiz yatırın olduğu yerde dua eder namaz kılarız” şeklinde konuştu.  

DONGUŞ, KAZANLARDA KAYNIYOR

Tüm köylü ve çevre köylülerin de duaya katıldığını belirten Kasım Gökçe, “İmece usulüyle toplanan küçükbaş hayvanları, hep beraber kesiyoruz, etlerini doğruyoruz. Yine toplanan bulgur, tereyağıyla kendimizin pişirdiği yöremize has ‘donguş’ yemeğini kazanlarda yapıyoruz. Köylülerin hepsi geliyor ve çevre köylerden misafirlerimizi de ağırlıyoruz yemeğimizin yanında ayran da veriyoruz. Bu geleneğin bize bereket getirdiğini düşünüyoruz ve mahallemizde bereketin bolluğun devam etmesi için geleneğimizi sürdüreceğiz” dedi.