Darende’nin en büyük mahallelerinden olan Yeniköy’de çağımıza yakışmayan görüntüler yaşanıyor. Üstü açık fosseptik çukur ve köyün içinden geçen lağım suları havaların ısınmasıyla mahalle halkının sağlığını tehdit ediyor. 

Ahmet Çakır-Darende/

Gölet gibi görülen üstü açık fosseptik çukur, 21 yy. Türkiye’sine yakışmıyor. Uydudan bakıldığında gölet zannedilen kanalizasyon suları, tüm mahalleyi tehdit diyor. Bir başka tehlike ise kanalizasyon çukuru yanına mevsimlik işçilerin kurduğu çadırlar. Kanalizasyon açık ve çocuklar o bölgede oyun oynuyor. 

İNSANLAR EVLERİNDE OTURAMIYOR

Yeniköy Muhtarı Hanifi Güler, “Tek isteğimiz huzur içinde yaşamak. Mahallemizde kanalizasyon suları köyün çoğu yerinde göletler oluşturmuş. Kokudan vatandaşlar bahçelerine gidemiyor. İnsanlar evinin balkonuna çıkıp oturamıyor. Bizim suçumuz  Yeniköylü olmak mı? Defalarla Malatya Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü’ne müracaatımız oldu, sonuç yok” dedi.

SALGIN HASTLIK KAPIDA

Salgın hastalık tehlikesi olduğunu ve gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini belirten Muhtar Güler, “Oluşan göletlerin yanında bine yakın tarım işçisi çadır kurdu ve yaşıyor. Bu işçiler şimdi culban (mürdümlük) yolmaya geldi. Sonra da kayısı işi yapacaklar. Bu ailelerin çocukları buralarda oynuyor. Çocuklar için tehlike değil mi? Bu çocuklardan biri bu gölede düşerse kim kurtaracak? Ya da bu çadırda yaşayanlar hasta olsa kim sorumlu olacak? Köylü hasta olsa ne olacak?” diye sordu.

TÜM KÖYDE LAĞIM KOKUSU 

Lağım sularının gölet görünümünde olduğunu belirten Güler, “Üstü açık fosseptik uydudan baktığın zaman gölet gibi görünüyor. Çevre ilçelerden piknik için gelenler oluyor ve geldiklerinde lağım atıklarının olduğunu fark ediyorlar. Bir muhtar olarak bir şeyler yapamamak bizleri üzüyor defalarca müracaatımız oldu. Gelip incelediler, sonuç mahalle sakinlerinin soluduğu lağım kokusu oldu” şeklinde konuştu.

“GÜRKAN EL ATMALI”

Daha önceden pandemiyi bahane ettiklerini şimdi ise yapmamak için depremi bahane ettiklerini söyleyen Muhtar Hanifi Güler, “Mezarlık içinde de çevreden gelen lağım atıkları boşa akıyor ve çevresindeki evler olumsuz etkileniyor. Bizde mi bir hata var MASKİ’de mi? Dilekçelerimize bir karşılık alamıyoruz. Bizde insanız her sene bu kokuyu çekmek zorunda değiliz. Yapılacak bir hizmet varsa Yeniköy burada. Özellikle bu konuya Selahattin Gürkan el atmalı, yoksa bu sorun çözülmez. Sorun Darende MASKİ’yi aşıyor” dedi.      

SESİMİZİ KİMSE DUYMUYOR

Yeniköy sakinlerinden İbrahim Kaya, “Büyükşehir belediyesine sesleniyorum. Allah aşkına burada bir mahalle olduğunu hatırlayın. Mahallemize gelen kişiler, pis kokularla karşılaşıyor. Kanalizasyon kanallarının ve fosseptik kuyularının yetersizliğinden dolayı lağım suları gölet haline geldi. Kimseye sesimizi duyuramıyoruz. Büyükşehir Yasasından sonra Yeniköy, ne hizmet almış bir sorgulayalım” dedi. 

NE SUÇUMUZ VAR?

Yeniköy’de kanalizasyon, içme suyu, yollar, mezarlıklar ve parkların sorun olduğunu belirten Kaya, “300 haneli mahalle nasıl unutulur? Yetkililer bir açıklama yapsın. Biz de bilelim suçumuzun ne olduğunu. Biz kendi köyümüzde insan gibi yaşamak istiyoruz” ifadelerini kullandı.