Daha güzel ve güvenli bir sürüş için kış lastiklerini değiştirmek isteyenler Darende’de lastik tamircilerinin yolunu tuttu. 

AHMET ÇAKIR/DARENDE

Yasa gereği zorunlu hale getirilen kış lastiği dönemi 1 Nisan tarihinde sona erdi. Kış lastiği uygulaması nedeniyle lastik tamircileri yoğun mesai yapıyor. Darende’de vatandaşlar araçlarına yaz lastiği taktırmak için oto lastik tamircilerinin yolunu tuttu.

RANDEVU ALMAYI UNUTMAYIN

20 yıldır lastik tamirciliği yapan Mustafa Özcan, “1 aralıkta başlayan kış lastiği uygulaması, 1 nisan itibariyle kalktı. Güvenli bir sürüş, yakıt tasarrufu, araç performansı ve lastik ömrü için mevsimine uygun lastik takmak önemlidir. Çok fazla kaza, mevsim şartlarına uygun olmayan lastik takımlarından dolayı oluyor. Bunun için yazın yazlık lastik, kışın ise kışlık lastik takmamız gerekiyor. Yoğun mesaimiz bizi fazlasıyla mutlu ediyor. Günde ortalama 15 aracın lastiğini değiştiriyoruz. Vatandaşlarımız gelmeden önce randevu alırsa çok beklemek zorunda kalmaz” şeklinde konuştu. 

“KURALARA UYMAK GEREKİYOR”

Arabasının lastiklerini değiştiren Ahmet Karcı, “Yılda iki kez mecburen lastikçimize uğruyoruz. Kurallara uymak gerekiyor. Kışlık lastikleri çıkartıp, yazlık lastikleri taktık. Çok fazla yoğunluk var randevu alarak geldik, sıra beklememek için” dedi. 

YAZ LASTİĞİ KULLANMASANIZ NE OLUR?

Kış lastiği, kaygan zeminde kaymadan ilerlemek ve yola tutunmak üzere tasarlanmıştır. Kış lastiklerini yazın kullanmak, kış lastiklerinizin yıpranmasına ve kullanılamaz hale gelmesine neden olur. Aracınızın hızlanma oranları düşer. Araç, hızlanamadıkça motora yüklenir ve motora binen yük, daha fazla yakıt tüketimine neden olur. Diğer yandan motor ve motorun sağlıklı çalışmasını sağlayan pek çok parça da yıpranır. Kış lastikleri yazın kullanıldığında araç içinde uğultu yapar.