AHMET ÇAKIR/DARENDE

Darende-Elbistan arasında bulunan Günpınar mevkinde ayrılan-kopan kayalar sürücüler ve bölgede yaşayanlar için büyük tehlike.

6 Şubat 2023 tarihinde saat 04.17’de Kahramanmaraş merkezli 7.7 büyüklüğündeki deprem ve saat 13.24’te 7.6 büyüklüğünde meydana gelen depremlerden sonra Darende’deki dağlarda kaymalar, çatlamalar ve ayrılmalar meydana geldi. Dağların yoğun olduğu ilçede şimdi de heyelan korkusu başladı. Her gün binlerce aracın geçtiği yolda ayrılan, çatlayan veya kitle şeklinde kapan kayalar olası felakete davetiye çıkarıyor. Kayalık bölgelerin yollara akması ya da kopan parçaları yollara düşmesine vatandaş tepki gösterse de yetkililer bir adım atmıyor.

DEPREMLE KAYALAR AYRILDI

Günpınar Mahallesi’nden Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Malatya Bölge Temsilcisi Bekir Sözen, “Depremden sonra Darende’de kayalar çok fazla etkilendi. Kayalarda çok değişiklikler meydana geldi. Daha önce çatlağın kırığın ya da ayrılmanın olmadığı yerlerde kitle şeklinde kopmalar, çatlamalar ve ayrılmalar olmuş durumda. Çatlayan bu kayalarla ilgili bir çalışma yapılmak zorunda. Bölgeden geçenler bu kayalarla ilgili nasıl tedbir alınmıyor diye bizlere kayanın ayrılan fotoğraflarını gösteriyor” şeklinde konuştu.

KAYA; EV ARABA BIRAKIR MI?

Kayaların her depremde ve bölgede geçen büyük iş makinelerinde çok fazla etkilendiğini vurgulayan Bekir Sözen, “Çalışma yapılmasa telafisi mümkün olmayan zararlar ve kayıplar oluşur. Günpınar’dan kopacak bir kaya parçası aşağıda bulanan mahalleleri yok eder. Yollarda günün ilk saatlerinde kapan taş kaya parçalarını görüyoruz. Dağların üstü, ön tarafı baya ana kayadan ayrılmış durumda. Bu parçaların kopup geldiğini düşünün! Günpınar’da bir ev kalır mı? Yaz dönemi boyunca bu bölge sürekli turist ağırlıyor. Yoldan geçen araba parçalanmaz mı? Ayrıca Günpınar Mahallesi’nin Yokuş Mezrası’na gidilen yolun üstündeki kayalar da Hatipli Mevkisi de öteden beri kayaların tehdidi altında. Bölge afet bölgesi ilan edildi. Bugünkü teknoloji ve iş makinaları ile tehlikeli olan kaya tehditleri rahatlıkla bertaraf edilebilir” ifadelerini kullandı.

MAHALLELİ NE ZAMAN DÜŞER DİYE BEKLİYOR

Sürekli dağların durumuyla ilgili korktuğunu belirten Günpınar Mahallesi Muhtarı Yunus Evrensel, “Kaya tehdidi bölgede çok önemli bir sorun. Deprem geçti insanlar yaşamlarını bir şekilde düzenledi ama biz sürekli olarak kaya ayrılmış, yok şuraya parça düşmüş şeklinde konuşmalar yapıyoruz. Mahalle olarak ne zaman kaya düşer diye bekliyoruz. Tedbir alınmalı. Kayalar mahalleleri yok eder. Her yaz binlerce ziyaretçiye ev sahipliliği yapan Günpınar’da olası bir kaza yaşanmadan önce kayalar tıraşlanabilir, kopan parçalar temizlenebilir, çelik örgüler örülebilir. Bu tehlikelerin giderilmesini istiyoruz. Yetkililer sesimizi duysun” dedi.