YEDİSU SEGMENTİ İÇİN DEPREM DEĞERLENDİRMESİ
Deprem Uzmanı Ramazan Demirtaş, Bingöl Yedisu segmentinde yaşanabilecek olası büyük depremle ilgili açıklamalarda bulundu. Kamuoyunda sıkça sorulan “hangi iller etkilenir?” sorusunun bilimsel olarak sabit bir yanıtı olmadığını ifade etti.
“YIKIM TEK BİR FAKTÖRE BAĞLI DEĞİL”
Demirtaş, geçmişte 1784 yılında bölgede meydana geldiği değerlendirilen 7.0–7.3 büyüklüğündeki depremi hatırlatarak, benzer bir sarsıntının etkisinin birçok değişkene bağlı olacağını söyledi. Yıkımın yalnızca deprem büyüklüğüyle açıklanamayacağını vurguladı.
4 TEMEL FAKTÖR ÖNE ÇIKIYOR
Uzman açıklamasında, depremde yıkımı belirleyen temel unsurları şöyle sıraladı:
- Deprem ve fay özellikleri
- Yapı stokunun durumu
- Yerel zemin yapısı
- Dalga yayılım mekaniği
Demirtaş, aynı büyüklükteki depremlerin farklı şehirlerde tamamen farklı sonuçlar doğurabileceğini belirtti.
MERKEZ ÜS HER ZAMAN EN FAZLA HASAR ALMAZ
Demirtaş, deprem merkez üssünün her zaman en ağır yıkımın yaşandığı yer olmadığına dikkat çekti. Zemin koşulları ve yapı kalitesine bağlı olarak farklı bölgelerde daha büyük hasar oluşabileceğini ifade etti.
“KESİN ETKİ ALANI SÖYLENEMEZ”
Deprem Uzmanı Ramazan Demirtaş, “Şu fay kırılırsa şu iller kesin etkilenir” gibi söylemlerin bilimsel olmadığını belirterek, deprem etkisinin birçok parametreye bağlı değişken bir süreç olduğunu kaydetti.
