Malatya’nın Darende ilçesinde yetişen meşhur Azezi ve Kabarcık üzümü, hızla kaybolma noktasına geldi. Bir zamanlar 3 bin dönüm bağda üretilen bu özel üzüm çeşitleri, artık yalnızca birkaç üretici tarafından sınırlı miktarda pazara sunulabiliyor.
Üreticiler Dertli
Yazıköy Mahallesi’nden üretici İhsan Akbaş, “100 kök, 1.5 dönüm babadan kalma üzüm bağım var. Bu sene ürün az oldu. Pazarda 80-100 liradan satıyoruz. Bahçeden sadece 25 kasa ürün çıktı. Kabarcık bu bölgede çok sevilen bir üzüm. Dağların hepsi bağdı, şimdi 4-5 üretici kaldı” sözleriyle üzümcülüğün geldiği noktayı anlattı.
Bağlarbaşı Mahallesi’nden Mustafa Kaya ise 4 dönümlük bağında ürettiği Kabarcık üzümünü 90-100 liradan sattığını belirterek, “Günde 10-15 kilo satabiliyorum. Kabarcık iri taneli, ince kabuklu ve sulu bir üzüm. Azezi de var ama az. Geçim kaynağım kayısı, üzümden çok az kazanıyoruz” dedi.
Darende’de Bağcılık Yok Olma Noktasında
Geçmişte sadece Günpınar’da 300 ailenin 3 bin dönüm bağı bulunduğunu hatırlatan bölge halkı, “Üzümler kasa kasa satılırdı, birçok ailenin geçim kaynağı üzümcülüktü. Bugün ise 3-4 dönüm bağ kaldı, Darende’de üzüm bağcılığı yok oldu” diyerek endişelerini dile getirdi.


