Malatya Turgut Özal Üniversitesi, Yeşilyurt Belediyesi ve Yeşilyurt Kent Konseyi iş birliğiyle düzenlenecek “Linç Kültürü ve Psikolojisi” Çalıştayı, 21 Mayıs 2026 tarihinde saat 10.00’da Gedik Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.
Dijital çağın önemli toplumsal sorunlarından biri haline gelen linç kültürünün kapsamlı şekilde ele alınacağı çalıştaya akademisyenler, iletişim uzmanları, psikologlar, hukukçular, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve öğrenciler katılacak.
Sosyal medyada nefret dili ele alınacak
Çalıştay kapsamında sosyal medyada nefret dili, dijital zorbalık, toplumsal kutuplaşma, bireysel travmalar, algı yönetimi ve linç kültürünün toplumsal etkileri farklı yönleriyle değerlendirilecek.
Programda alanında uzman isimlerin sunumları, değerlendirme oturumları ve masa çalışmaları yapılacak. Özellikle gençlerin dijital mecralarda karşı karşıya kaldığı psikolojik baskılar, sosyal medya kullanıcılarının sorumlulukları ve dijital etik konuları üzerinde durulacak.
Dijital çağın etkileri değerlendirilecek
Çalıştayda ayrıca dijital çağın iletişim alışkanlıklarını nasıl değiştirdiği, sosyal medyada yayılan bilgi kirliliğinin bireyler üzerindeki etkileri ve toplumsal yargı mekanizmalarının sanal ortamlarda nasıl şekillendiği konusunda bilimsel sunumlar gerçekleştirilecek.
Katılımcılar, linç kültürünün yalnızca bireysel değil aynı zamanda toplumsal huzuru ve sosyal birlikteliği tehdit eden önemli bir sorun olduğuna dikkat çekecek.
Amaç toplumsal farkındalık oluşturmak
Çalıştayın temel hedefleri arasında dijital iletişimde etik bilincini artırmak, genç kuşaklarda sağlıklı sosyal medya kullanımına yönelik farkındalık oluşturmak ve çözüm önerileri geliştirmek yer alıyor.
Gün boyunca devam edecek panel ve değerlendirme oturumlarında dijital dünyada karşılaşılan psikolojik şiddet biçimlerine karşı ortak mücadele yöntemleri de tartışılacak.
Toplumsal huzuru ve iletişim kültürünü güçlendirmeyi amaçlayan çalıştaya gençlik temsilcileri, STK üyeleri, akademisyenler ve vatandaşların yoğun katılım göstermesi bekleniyor.
